DOLAR
35,3263
EURO
36,3546
ALTIN
3.021,25
BIST
9.961,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir
Az Bulutlu
14°C
Balıkesir
14°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
13°C
Cumartesi Çok Bulutlu
10°C
Pazar Az Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
16°C

Tescilli mor soğanda hasat zamanı

13.07.2023 13:34
0
A+
A-

Balıkesir’in Erdek ilçesinde Kapıdağ Yarımadası’nda üretilen, balığın yanında tüketilmesi dolayısıyla “balık soğanı” olarak bilinen mor soğanda hasat başladı. Bir süre önce coğrafi işaret alarak tescillenen mor soğan, yumuşak olması dolayısı ile Türkiye’nin bir çok yerinden talep görüyor.

Erdek ilçesinde Kapıdağ Yarımadası’ndaki 5 kırsal mahallede üretilen, yumuşak, sulu ve tatlı, çoğunlukla balığın yanında tüketilmesinden dolayı “balık soğanı” olarak bilinen mor soğan, yoğun talep görüyor. Türkiye’de sadece Kapıdağ bölgesinde üretilen, Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işareti alınan mor soğanda hasat dönemi sürüyor. İlçede yaklaşık 500 dekar alanda yetiştirilen ve topraktan söküldükten sonra barakalarda saplarından örülen soğan, yoğun ilgi görüyor.

İstiflenen ve satışa hazır hale getirilen soğanlar, üretimin en fazla yapıldığı yer olan Ballıpınar Mahallesi’nde müşterilerinden ilgi görüyor. Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.

Erdek Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, Erdek İlçe Tarım Müdürü Dilek Işıktaş ve Ak Parti Balıkesir Büyükşehir Meclis üyesi Ceyhun Mırız yapılan Mor Soğan hasadını Ballıpınar Mahallesinde yerinde inceleyerek üreticilerden bilgiler alındı ve hasadın bereketli olması dileklerinde bulundular.

Üreticilerden Ayhan Ermiş ise 60 yaşında olduğunu 10 yaşından bu yana bu meslek ile uğraştığını ve yağışlardan dolayı rekoltede biraz düşüş olduğunu ama çok fazla kaybın yaşanmadığını ifade etti. Tarladan sökülen soğanın hemen satıldığını belirten Ermiş, kısa sürede soğanın biteceğini dile getirdi. Ahmet Ermiş, “Normalde Haziran’ın 15’inde başlıyoruz bu sene yağmurlardan dolayı geç başladık. Soğuk oldu hava normalde Haziran 10 yada 15’inde söküm oluyor. Seriyoruz tarlada kurutuyoruz. Mor Soğanın özelliği genetiğiyle oynanmamış kendi tohumu, zaten bu soğan salataya girdimi kendi suyunu salıyor özelliği budur ve salata değişik oluyor. Dünyada 2 yerde yetiştirildiğini biliyorum ama özelliği yumuşak acıda değil” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.